Nephrologia kurzus

A vese működése meghatározza belső környezetünket, ezért a vesefunkció vizsgálata, értékelése és nyomon követése mindennapi orvosi feladat.

Aligha lehet olyan klinikai szakterületet találni, melynek művelője ne találkozna nap, mint nap a só-víz háztartás, a sav-bázis egyensúly zavaraival és a veseműködés károsodásával, azaz a nephrologia alapkérdéseivel. Ezen zavarok felismerése, értékelése és gyógyítása a legtöbb orvos mindennapi munkájának része. Ezért a megfelelő szintű ismeretük éppen úgy elengedhetetlen a sebészi, a nőgyógyászati, a családorvosi, mint a gyermekorvosi és a belgyógyászati pályára készülő orvostanhallgatóknak.

Hazánkban több százezer olyan ember él, akinek jelentősen csökkent a glomeruláris filtrációja és ezért nephrologiai gondozásra van szüksége. A krónikus veseelégtelen betegek száma nemcsak Magyarországon, de az egész világon emelkedik főleg a társadalom elöregedése, valamint a hypertonia és a diabetes terjedése miatt. Milyen szerepe lehet a sok társbetegségben is szenvedő, magas kardio-vaszkuláris kockázattal rendelkező krónikus vesebetegek gondozásában a családorvosnak, a belgyógyásznak és a nephrologusnak?

Az uraemias betegek közel 50%-a az „utcáról”, tehát nem tervezetten, előre felkészítetten  kerül be az első dialízis kezelésre. Hogyan lehetséges ez? Az ilyen betegek lényegesen hosszabb kórházi kezelést igényelnek, több a szövődményük, mint akiknél megfelelő gondozás és előkészítés után kezdik a vesepótló kezelést. Hogyan tudunk ezen változtatni? Mi történik a vesebetegség kialakulása, a veseszövet károsodása és az uraemias végállapot közötti évtizedekben? Milyen molekuláris folyamatok zajlanak a szervezetben a vesebetegségek progressziója során? Meg lehet előzni a vese teljes pusztulását, vissza tudjuk fordítani a folyamatot, vagy csak lassíthatjuk azt? Milyen új tudományos eredmények születtek napjainkban e területen?

Ezekre, illetve hasonló kérdésekre kaphat választ a nephrologia kötelezően választható tantárgy meghallgatása közben.

2010/2011

I. félév / II.félév